Back to basic: deze ingrediŽnten heeft iedereen in huis!

Nu we met z’n allen een aantal dagen/weken thuis moeten blijven, heb jij misschien wel tijd om met jouw kids te gaan bakken. Hoe leuk vinden ze dat niet.† Wij hebben een paar simpele recepten voor je op een rij gezet, die weer terug gaan naar de basis. Met eenvoudige ingrediŽnten†die iedereen wel thuis op voorraad heeft. Zo hoef jij de deur niet uit en vermaken de kids zich prima.

Koekjes

Niets zo leuk dan zandkoekjes bakken toch? Stiekem snoepen van het deeg hoort er bij. Alles gevonden? We gaan beginnen.

IngrediŽnten voor ongeveer 25 koekjes :

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 150 gram suiker
  • mespunt zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Zeef de bloem en doe deze in een mengkom
  • Maak een kuiltje en doe hierin het hele ei
  • Voeg er nog een eidooier bij
  • Voeg de suiker en de vanillesuiker toe
  • Voeg de in stukken gesneden zachte boter toe
  • Was je handen en kneed alles snel door elkaar en maak er een bal van. Als het deeg begint te verkruimelen, voeg een beetje melk toe.
  • Wikkel de bal in plastic folie en laat deze een uur rusten in de koelkast
  • Rol het deeg uit met een deegroller en steek er vormpjes uit
  • Vet de bakplaat in of leg er bakpapier op
  • Bak de koekjes ongeveer 15 a 20 minuten in de oven

† †

Ouderwetse wentelteefjes

Wentelteefjes geven echt een gevoel van gezelligheid. De geur van het kaneel samen met de vanillesuiker doet denken aan het gezellig samenzijn met opa en oma of op zondag† met de familie aan de ontbijttafel. Zoek de ingrediŽnten maar snel bij elkaar, des te eerder kunnen jullie er samen van smullen.

IngrediŽnten voor 4 personen:

  • 8 sneetjes brood
  • 1 ei
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 250 ml halfvolle melk
  • 40 gram ongezouten roomboter

Bereidingswijze:

  • Klop het ei, de vanillesuiker, kaneel en melk samen in een schaal door elkaar
  • Snijd de korstjes van het brood af
  • Wentel het brood ťťn voor ťťn door het mengsel en stapel ze op
  • Schenk de rest van het eimengsel over het stapeltje brood
  • Laat dit intrekken
  • Verhit 20 gram van de boter in een koekenpan en bak de helft van de wentelteefjes in 5 min. goudbruin
  • Keer de boterhammen halverwege
  • Neem de boterhammen uit de pan, verhit de rest van de boter en bak de rest van de wentelteefjes goudbruin

Brood op een stok

Hoe leuk vinden kids het niet om zelf broodjes te bakken boven het vuur. Let wel op veilige omstandigheden, eventueel kan het ook boven een vuurkorf. Je kunt gebruik maken van kant-en-klare broodmix, maar nog veel leuker en voordeliger is het om deeg zelf te maken.

Tip: begin op tijd met bereiden van het deeg, het heeft tijd nodig om te rijzen.

IngrediŽnten voor 6 ŗ 8 personen:

  • 500 gr tarwebloem
  • 10 gram gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram boter
  • 270 ml water
  • 8 stokken (voor de broodjes)
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze:

  • Meng de bloem, gist, zout, boter en water in een kom
  • Kneed het deeg goed totdat je een mooie bol krijgt, laat het ongeveer 30 minuten rijzen
  • Kneed het deeg nogmaals en laat het een tweede keer rijzen
  • Sla de lucht uit het deeg met de hand en maak gelijkwaardige porties, en rol hiervan stengels
  • Doe om de stokken een stuk aluminiumfolie
  • Wikkel het deeg als een spiraal van het midden naar de uiteinden van de stok
  • Bak de broodjes boven het vuur tot ze gaar en mooi lichtbruin zijn

We hopen jullie te inspireren, misschien bedenk je zelf ook nog wel iets waarvoor je maar een paar ingrediŽnten nodig hebt? Deel ze gerust met ons en met anderen, inspireer elkaar en bedenk je, je hebt niet veel nodig om wat leuks te doen met de kinderen.

Bekijk hier onze andere blogartikelen.